Kwaliteit

We streven continu naar verbetering van de kwaliteit van de zorg aan onze patiënten. Value Based Healthcare (VBHC) en de diverse (lean six sigma) verbeterprojecten zijn daar voorbeelden van. In 2019 is in het Martini Ziekenhuis het aantal VBHC trajecten uitgebreid naar 17 verschillende ziektebeelden. Met VBHC werken we samen met medisch specialisten en in afstemming met patiënten gericht aan verbeteren van kwaliteit van leven door de uitkomsten van zorg te verbeteren. Daarbij vergelijken wij onze uitkomsten ook met de andere Santeon ziekenhuizen om zo van elkaar te leren. Value Based Healthcare is gericht op het maximaliseren van de waarde van zorg voor de patiënt en het reduceren van de zorgkosten. Deze methodiek gaan we de komende jaren verder uitbreiden binnen onze expertisegebieden.

Verbetering behandeling darmkanker

Het Martini Ziekenhuis gebruikt de nieuwe methode endoscopische Full Thickness Resection (eFTR) om darmtumoren tot twee centimeter groot te verwijderen. Daarmee blijft jaarlijks tot dertig patiënten met darmkanker een - ingrijpende - darmoperatie bespaard. eFTR is een soort kijkoperatie gecombineerd met het direct verwijderen van een poliep en een klein deel van de darmwand. Twee Maag-, Darm- en Lever-artsen (MDL-artsen) en twee MDL-verpleegkundigen zijn speciaal opgeleid in Alkmaar om de eFTR uit te voeren. Zij voeren de behandeling uit voor de patiënten en leveren een bijdrage aan een landelijk onderzoek dat ruim twintig grotere Nederlandse ziekenhuizen samen uitvoeren. Door alle informatie van die ziekenhuizen te combineren en te analyseren, kunnen de artsen darmkanker straks zo vroeg mogelijk herkennen én de patiënten een juiste behandeling op maat te bieden. Het Martini Ziekenhuis is een van de grootste behandelcentra voor darmkanker in Noord Nederland. Jaarlijks komen er rond de 3.000 patiënten met verdenking op darmkanker voor diagnostiek door endoscopisch onderzoek.

Cardiologie opent huiskamer voor kwetsbare ouderen

De verpleegafdeling Cardiologie heeft op 20 mei 2019 een huiskamer voor kwetsbare ouderen geopend. In de huiskamer kunnen deze patiënten onder begeleiding actief bezig zijn. Dit draagt bij aan hun herstel en maakt de overgang naar huis of een andere zorginstelling gemakkelijker. De huiskamer is gerealiseerd met steun van Vrienden van het Martini Ziekenhuis. De activiteiten in de huiskamers worden gecoördineerd en ondersteund door Mariël van Erp, vaktherapeut beeldend. Zij maakt daarbij gebruik van de hulp van vrijwilligers van het Hospital Elder Life Programma (HELP). Dit programma activeert oudere patiënten op het gebied van voeding, beweging en cognitie.

Slaapcentrum krijgt maximaal aantal sterren

De specialisten van het Slaapcentrum in het Martini Ziekenhuis ontvingen in februari 2019 het maximale aantal van 5 sterren bij een tevredenheidsonderzoek, uitgevoerd door de Nederlandse Apneuvereniging. Deze vereniging vroeg ruim 5.200 patiënten naar hun ervaringen. Patiënten waarderen de voorlichting, begeleiding, deskundigheid en patiëntvriendelijkheid van ons Slaapcentrum (ver) boven het gemiddelde. Van de 68 slaapcentra in Nederland zijn er slechts 5 met 5 sterren. In 2015 en 2017 ontving ons Slaapcentrum al 4 sterren. Het Slaapcentrum van het Martini Ziekenhuis ontvangt jaarlijks meer dan 800 nieuwe patiënten. Zij komen voor onderzoek en behandeling van slaapstoornissen, bijvoorbeeld als gevolg van het Slaapapneu Syndroom, slaapwandelen of ‘restless legs’.