Samenwerking

Samen weten we meer. Daarom werken dokters, verpleegkundigen en andere zorgverleners nauw met elkaar samen. Zij delen kennis en ervaring. Binnen de muren van ons ziekenhuis én daarbuiten. We werken samen met ketenpartners in de regio. Zo kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat patiënten voor bepaalde gespecialiseerde behandelingen in Noord-Nederland kunnen blijven. En als topklinisch opleidingsziekenhuis doen we toegepast onderzoek , ook samen met de andere zes Santeon ziekenhuizen. We vergelijken onze prestaties met andere ziekenhuizen. Ook zo leren we van elkaar.

De juiste hartzorg op de juiste plek

HartNet Noord-Nederland is een samenwerkingsverband tussen het Martini Ziekenhuis, Ommelander Ziekenhuis Groningen, Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Universitair Medisch Centrum Groningen en Treant Zorggroep. Het doel is om hartpatiënten in Groningen en Drenthe de beste hartzorg te bieden. De eerste resultaten waren in april 2019 (tien maanden na de oprichting) al zichtbaar. Zo werken de deelnemende ziekenhuizen nauw samen bij twee veelvoorkomende cardiologische behandelingen. Daardoor kunnen hartpatiënten in Drenthe en Groningen sneller terug naar hun eigen cardioloog en is dubbele diagnostiek niet langer nodig.

Diagnostiek patiënten verbetert door samenwerking pathologie

UMCG, Martini Ziekenhuis, Treant Zorggroep en Pathologie Friesland hebben de coöperatie Pathologie Netwerk Noord-Nederland (PNNN) opgericht. Door de gespecialiseerde expertise op het gebied van klinische pathologie te bundelen, kunnen patiënten in Noord-Nederland rekenen op een snelle diagnose van hoge kwaliteit. De vier partijen willen verder gezamenlijk investeren in digitalisering van pathologie. Een exacte diagnose is voor een patiënt van groot belang, omdat behandeling van een ziekte daar voor een groot deel op is gebaseerd. De leden van coöperatie PNNN verzorgen samen de pathologie-diagnostiek voor de huisartsen en ziekenhuizen in Groningen, Drenthe, Friesland en een deel van de Noordoostpolder. Zij verrichten samen meer dan 200.000 onderzoeken per jaar, waaronder ook de verschillende bevolkingsonderzoeken.

Patiënt sneller geholpen bij verdenking botbreuk

Sinds november 2019 is het mogelijk patiënten met een verdenking van een botbreuk direct door te sturen naar de röntgenafdeling voor het maken van een foto. Dit geldt voor patiënten die zich in de avonduren en in het weekend melden bij de huisartsenspoedpost in Groningen en Leek. Patiënten gaan rechtstreeks naar de röntgenafdeling en hoeven voorafgaand niet meer langs de Spoedeisende Hulp. Dit bespaart tijd. Doktersdienst Groningen, de Spoedeisende Hulp en de Afdeling Radiologie van het Martini Ziekenhuis kijken samen voortdurend hoe ze elkaars kennis kunnen benutten om de zorg voor patiënten te verbeteren en efficiënter te werken. Dit is hiervan een direct resultaat.

Samenwerking noordelijke instellingsapotheken

De apotheken van ggz-instelling Lentis, het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) en het Martini Ziekenhuis in Groningen zijn gaan samenwerken op het gebied van farmaceutische zorg voor verpleeghuizen en ggz-instellingen. De bestuurders van deze drie partijen hebben hiertoe een overeenkomst ondertekend. Deze unieke samenwerking zorgt voor een verbetering van de kwaliteit van de instellingsfarmacie in de regio. De schaalvergroting maakt bijvoorbeeld investeringen in apparatuur, logistiek en distributie voor alle partijen rendabel. Ook ontstaat er ruimte voor innovaties in de noordelijke farmaceutische instellingszorg.

Zorggroep Groningen start schakelafdeling voor oudere patiënten

Zorggroep Groningen opende op 17 april 2019 een schakelafdeling in Maartenshof. Deze afdeling is bedoeld voor oudere patiënten die op de spoedeisende hulp van het Martini Ziekenhuis terechtkomen, maar geen medische behandeling in het ziekenhuis nodig hebben. Zij worden niet opgenomen in het ziekenhuis, maar kunnen terecht in Maartenshof. Daar stelt een behandelteam van Maartenshof vast welke zorg en behandeling de patiënt nodig heeft. Maartenshof verwijst de patiënt vervolgens door naar de best passende vervolgplek. De nieuwe manier van werken zorgt ervoor dat de patient de juiste zorg krijgt op de juiste plek. Zorggroep Groningen, Martini Ziekenhuis en Menzis hebben de nieuwe schakelafdeling in nauwe samenwerking ontwikkeld.